Menu

Dah Sibira na baroknim večerima

Dah Sibira na baroknim večerima

DAH SIBIRA NA BAROKNIM VEČERIMA

Vreva Špancirfesta je nestala. Sa pulsirajućih trgova i ulica dolaskom rujna povlačimo se u intimu zatvorenih prostora. I dani su postali kraći i večeri hladnije. Ne toliko hladne kako u Sibiru znaju biti. Sa dalekog, nama premalo poznatog djela Rusije stigli su likovni umjetnici kako bi i na taj način produbili ovogodišnje partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri, te nam pružili uvid u djelić tamošnjeg likovnog stvaralaštva.

Umjetnici koje imamo priliku upoznati preko izložbe „Dah Sibira na baroknim večerima“ većinom njeguju tradicionalni pristup stvaralaštvu. Različiti po profesionalnoj vokaciji te likovnoj naobrazbi govore o jednom iskrenom pristupu, kroz umjetnost koja prvenstveno reagira na prirodu koja ih okružuje, na svijet koji usprkos često vlastite surovosti govori o čovjeku koji živi sa njom. Svijet koji nestaje? Bilježenje nečega što možda uskoro više neće takvim biti? Od obuzimajućih prostranstva do punine sokova bogate vegetacije.

Čak i kada se radi o djelima u keramici, odmaknutima od direktnog reflektiranja okoline, osjećamo nit tradicije, zemljopisne i kulturološke zadatosti iz kojih dolaze. Dekorativnost, ikonografski format religiozne podloge…dah jednog drugog podneblja kroz svima čitljiv likovni jezik. Sa nadom da je ovo gostovanje tek „izvidnica“ za slijedeće pohode, Varaždin otvara vrata svojih interijera toplom dahu sa dalekog Sibira.

More in this category: « Dani performancea Projekt Sinagoga »