Menu

13. DANI PERFORMANSA

13. DANI PERFORMANSA

Postupak pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji potaknuo je mnogobrojne procese koje tranzicijom razoreno društveno tkivo trebaju reformirati u strukturu suobraznu civilizacijskim tekovinama europske demokratske tradicije i tržišne ekonomije. U trenutku kad je pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji postupak politički završen, potrebno se okrenuti bitno važnijem procesu osvješćivanja obveza građanske odgovornosti čija će nas afirmacija i promocija približiti participaciji u civilizacijskim tekovinama koje obilježavaju svakodnevnicu našeg novog društveno-političkog konteksta. U konačnici, taj proces treba dovesti do obnove hrvatskog društva na svim razinama. Umjetnici koji su izabrani za sudionike 13. Dana performansa u Varaždinu svojim umjetničkim radom realiziraju izrazito subjektivne modele ponašanja, aktivnosti i umjetničke prakse u cilju konstruktivne promjene gledišta i razbijanja uvriježenih mentalnih obrazaca koji onemogućuju funkcionalnu društvenu promjenu. Njihova umjetnička praksa proizlazi i pretapa se s njihovom egzistencijom, poistovjećujući umjetnost i život na različitim razinama i nišama društvene zbilje. Stara izreka da slika govori tisuću riječi, nije nastala slučajno. Vizualni nam umjetnici sposobnošću sublimiranja svojih intuitivnih opservacija u simboličke kodove, o stvarnosti u kratkom vremenu percepcije djela, u našem slučaju performansa, iznose visoko artikuliranu predodžbu o prikrivenim mehanizmima koji određuju našu stvarnost i egzistenciju.

Kata Mijatović već godinama prikuplja snove akumulirajući ih u bunar nesvjesnog www.arhivsnova.hr. Radeći na tome da se nesvjesno prelije i postane manifestno u svjesnom, Mijatović pledira za uvažavanje i oslobađanje kolektivnih kreativnih potencijala potisnutih ciljanom manipulacijom struktura političke moći. HR-Stamenov svojom multimedijalnom instalacijom „Oluja“, nakon niza izvedbi širom svijeta, u varaždinskoj će sinagogi rekonstruirati metaforu nagle i silovite promjene iza koje ništa ne ostaje kao prije. Zoran Pavelić performansom čitanja Kožarićevih misli ne odaje samo hommage najvećem živućem hrvatskom kiparu, već evocira neke od najdubljih nesputanih izjava o smislu umjetnosti, života i društva. Čitanje misli naopako ukazuje na našu nesposobnosti ili puku lijenost da ih razumijemo i primijenimo. Performansom ocrtavanja sjena postojećih spomenika povijesnih ličnosti u javnom prostoru, Antonio Grgić podsjeća na važnost pojedinaca u povijesnim mijenama, ali i upozorava na političku manipulaciju njihovim likom i djelom. Spartak Dulić svojim performansom ukazuje na svjesnu manipulaciju brisanja granice između psihičkog poremećaja i protivljenja totalitarnim aspektima autoritarnog društva. Naposljetku, u performansu znakovitog naziva „Povijest nas ničemu nije naučila“, Ivan Mesek demonstrira tradiciju diskontinuiteta koja je, paradoksalno, jedini kontinuitet na našim prostorima. Pravilni ritam izmjene ratova uz istovremene revolucije, proklamiranu društvenu obnovu dosljedno pretvara u destrukciju prethodnih dostignuća. Rezultat je društvo diskontinuiteta, otvoreno mitskom sagledavanju povijesti, a ne njenoj konstruktivnoj interpretaciji i integraciji u sadašnjost.
Poseban gost ovogodišnjih Dana performansa je finska interdisciplinarna udruga umjetnika MUU iz Helsinkija. Direktor udruge, Timo Soppela, uz projekciju će predstaviti program Performance Voyage. Riječ je o recentnom, četvrtom izdanju programa kojim udruga već niz godina putem javnog natječaja ciljano potiče i prezentira produkciju performansa za kameru. Vjerujemo da je to početak uspješne suradnje i programske razmjene.

Branko Franceschi

More in this category: « Kontakt Tito - foto »